Assemblea contra la precarietat de la UAB

Per una universitat pública, compromesa i de qualitat

Comunicat davant del Reglament del Becari de la UAB

Posted by uabprecarietat a Juliol 18, 2007

Davant la proposta de Reglamen del Becari de la UAB que es vol aprovar en el Consell de Govern del 19 de juliol, des de l’Assemblea contra la Precarietat de la UAB reiterem un cop més les posicions que hem mantingut públicament respecte els punts següents:

a) En relació a les beques del PIF

Tal i com exposa el document que es vol aprovar, les actuals beques pre-doctorals estan regulades a través de l’Estatut del Personal Investigador en Formació (EPIF) aprovat ara fapoc més d’un any en el Real Decreto 63/2006, de 27 de gener. Malgrat això,

  • La UAB ha aprovat una convocatòria de beques pre-doctorals per aquest any al marge de l’EPIF, ja que permet fer un màxim total de 295 hores, una càrrega docent molt superior del que permet el Real Decreto.

  • Alhora, pensem que per tal de garantir la qualitat docent, no s’haurien de realitzar classes fins la consecució del DEA. En qualsevol cas, aquestes no haurien de superar les 60h l’any tal i com estableix el Real Decreto. Considerem que la interpretació que l’equip de govern fa de l’EPIF és una interpretació contrària a l’esperit de protecció i dignificació de les condicions de investigació i formació del PIF, alhora que és contrària a la qualitat de la docència universitària.

b) En relació a les beques de suport a la recerca:

Pel que fa a les beques de suport a la recerca, ens felicitem per la voluntat de l’equip de govern de voler regular i millorar la situació d’un personal sotmès a una situació de completa arbitrarietat i precarietat, tot i que pensem que les mesures impulsades no són suficients per acabar amb aquesta situació:

  • Aquestes beques entren en contradicció amb el que l’Estatut del becaris de la UAB defineix com a becari/a: “tots els llicenciats o enginyers que siguin estudiants de tercer cicle i que gaudeixin d’una beca adscrita a la UAB que comporti un ajut econòmic, adjudicada després de superar una convocatòria pública que garanteixi els principis de publicitat, mèrit i capacitat de selecció dels candidats, i que no tingui cap vinculació laboral amb la UAB, llevat que impliqui el gaudi de la mateixa beca.” (Article 1.1 Estatut del Becari UAB). El fet que per gaudir d’aquestes beques no s’hagi d’estar cursant un programa de màster o doctorat fa encara més difícil demostrar el seu caràcter formatiu, l’únic element que dèbilment justifica una beca en comptes d’un contracte de treball. Dèbilment, perquè tal i com ha ratificat el Tribunal Suprem, la formació no és contradictòria amb la existència d’una relació laboral. El caràcter formatiu que té qualsevol lloc de treball que requereix un mínim de qualificació no exclou una relació laboral en la que una entitat amb o sense ànim de lucre s’apropia dels resultats i productes del treball dels becaris.

  • Així, en comptes d’ampliar falsament la definició de becari, l’equip de govern i el Consell de Govern de la UAB haurien d’assumir que la major part de les beques de suport a la recerca són en realitat falsos contractes de treball que oculten pèssimes condicions laborals. És per això que aquestes beques haurien de desaparèixer a favor de contractes de treball amb unes condicions de treball dignes per a tots els investigadors.
  • Continuar permetent aquest tipus de beques és l’acceptació, i que l’equip de govern en sigui còmplice, d’unes condicions de treball molt precàries (sense dret a atur, cotització, baixes, pagues dobles, etc, etc.) que alhora nega al seu personal els drets bàsics de qualsevol treballador, com per exemple és el dret a la representació sindical. Alhora, aquest reglament va en contra de les recomanacions de la Unió Europea, concretades a la seva Carta Europea del Investigador i el Codi de conducta per a la contractació d’Investigadors. En aquests documents s’estipula que tots els investigadors han de ser considerats professionals i, per tant, estar dotats d’una cobertura social adient.

  • Altres Universitats, en comptes d’amagar el cap sota l’ala o buscar solucionar el tema amb pegats, han començat a fer avanços en aquest sentit com és la Universitat Pública de Navarra, que ha elaborat recentment el seu Reglamento de Contratación de personal Investigador con cargo a proyectos, així com el Centro Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), que ha optat recentment, mitjançant un decret intern, per convertir totes les seves beques associades a projectes o convenis a contractes laborals amb tots els seus drets.

  • En relació a l’actual proposta de l’equip de govern, que considerem clarament insuficient, pensem que la possibilitat de donar beques a un quart de jornada obra la porta a noves situacions irregulars (cobrar un 25% de la beca i treballar molt més). Alhora, no s’assegura ni s’incentiva que un cop finalitzada la beca s’estabilitzi a aquestes persones en els departaments i en els centres de recerca, perdent així persones amb experiència investigadora per tal d’estalviar costos laborals.

  • Demanem al Rectorat que prengui mesures de suport als centres d’investigació i departaments durant aquest procés de reestructuració de molts becaris/ries. Així, demanem que s’elabori un document de suport a la contractació dels investigadors/res facilitant el màxim d’informació als centres i que es faci un seguiment d’aquest procés. Demanem també poder conèixer en quina situació queden els antics becaris/ries de suport a la recerca Capítol VI i en quines condicions es contracten als i les investigadors/res.

Assemblea contra la precarietat de la UAB

http://www.precarietatuab.net

Una resposta per a “Comunicat davant del Reglament del Becari de la UAB”

  1. […] i les petites millores introduïdes, des de l’Assemblea mantenim els posicionaments que vam expressar públicament abans de l’aprovació del reglament. Entre d’altres, demanem la laboralització de les beques de suport a la recerca, ja que […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
%d bloggers like this: