Assemblea contra la precarietat de la UAB

Per una universitat pública, compromesa i de qualitat

Més informació sobre la situació dels ajudants a la UAB

Posted by uabprecarietat a Octubre 23, 2007

Més informació sobre la reunió del comité d’empresa amb els i les ajudants el passat 10 d’octubre. Resum enviat per una de les ajudants assistents a la reunió. Recordeu que la propera reunió està convocada pel proper 24 d’octubre.

Hola,

Com sabeu, el passat 10 d’octubre el Comitè d’Empresa ens va convocar als professors ajudants (van ser entre 30 i 35 companys) per tal de parlar sobre la situació dels professors ajudants a la UAB a partir de l’aprovació de la reforma de la LOU (LOMLOU). El Comitè d’Empresa, que estava representat per diversos membres del mateix, ens va donar una sèrie d’informacions sobre la situació actual de la negociació amb el Rectorat (més bé, la no-negociació, ja que sembla que el Rectorat ha trencat aquesta negociació per falta de consens amb els agents socials) i ens va presentar algunes alternatives per iniciar certes mobilitzacions.

Amb la reforma de la LOU, es suposa que els professors ajudants hauríem de donar 60 hores de docència com a màxim, però la UAB es nega a respectar aquesta nova llei, emparant-se en un dictamen que ha elaborat el seu gabinet jurídic (encara que tots sabem que el problema per no acceptar aquesta nova llei és substancialment econòmic). La LOMLOU és una llei orgànica i, per tant, la LUC hauria d’ajustar-se a aquesta reforma. A més, el Comitè ens va presentar un informe jurídic de CCOO de la universitat de Saragossa que confirma l’obligatorietat d’adaptar als ajudants a la LOMLOU. De fet, els contractes que hem signat tots els ajudants aquest setembre es podrien considerar il·legals, ja que aquest s’emparen a la LUC i a la LOU del 2001 i no amb la nova llei (del 2007). El comitè d’empresa, per la seva banda, s’ha negat a signar aquests contractes ja que, encara aquesta signatura no té efectes reals sobre els contractes, si que es una forma de mostrar el seu desacord i la seva disconformitat al respecte.

De totes maneres, el que és molt curiós que sigui la UAB l’única universitat catalana que es nega a respectar aquesta nova llei. El que s’ha fet des de Rectorat és demanar als departaments que redueixen (en la mesura de lo possible) la càrrega docent dels seus ajudants (és a dir, s’ha passat la pilota als departaments sense dotar-les de recursos per poder afrontar-lo). A pesar d’aquesta recomanació, molts companys ajudants es troben que no s’ha respectat aquesta reducció docent, i continuen donat 210 hores de docència. Durant el torn de paraules de la reunió, es va poder apreciar com els escenaris de càrregues docents són molt variats, oscil·lant des de les 90 fins a les 210 hores.

Els suggeriments que ens va fer el comitè d’empresa en quan a possibles mobilitzacions són els següents:

Primer, que els ajudants presentin, a nivell individual, una instància al Rector (mitjançant el registre) on s’exigeix una adaptació del seu contracte a l’actual legislació (és a dir, a la LOMLOU).

Segon, si transcorreguts tres mesos (que són els terminis legals), la resposta del rectorat es negativa o es produeix un silenci administratiu, la idea seria anar-hi per la via contenciós- administrativa i presentar una demanda a la universitat per incompliment de la llei.

Segons va explicar la presidenta del comitè, aquestes demandes s’han de fer a nivell individual, ja que ni ells com a comitè ni cap sindicat podem fer una demanda col·lectiva, sinó que hem de ser els afectats i interessats els que ho fem. De totes maneres, el comitè va mostrar el seu recolzament per organitzar i coordinar aquesta acció, tant proporcionant-nos els impresos, com organitzant un lliurament col·lectiu d’aquestes demandes al registre de la UAB.

Encara que molt companys van mostrar el seu acord amb aquestes mobilitzacions, altres companys també van mostrar la seva por a patir possibles represàlies per part dels departaments davant d’aquesta demanda de reducció de la càrrega docent. Així que es va decidir deixar uns dies perquè la gent es pogués pensar què volia fer i com posicionar-se.

Com ja s’ha indicat en alguns missatges arribats a aquesta llista, s’ha quedat pel proper dimecres 24 d’octubre a la Sala de Juntes de la Facultat d’Econòmiques per portar les instàncies firmades i fer-les arribar al rector. El comitè es va comprometre a enviar un model d’instància però, a dia d’avui encara no ha arribat. És possible que hagi hagut problemes amb les restriccions a les que estem sotmesos amb la distribució del correu (que aprofito per dir que això és una autèntica vergonya) ja que jo, fins a aquest moment, només he rebut l’acta però no el model d’instància. ¿Algú sap alguna cosa sobre això?

Salutacions,

Mamen

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
%d bloggers like this: