Assemblea contra la precarietat de la UAB

Per una universitat pública, compromesa i de qualitat

Paralitzada l’aprovació del reglament

Posted by uabprecarietat a gener 25, 2008

La tercera jornada de vaga dels becaris de col·laboració i estudiants dels convenis de col·laboració universitat-empresa a la UAB va culminar ahir dijous en una concentració davant el Rectorat. Sota els lemes “Cap treballador/a sense contracte.Per unes beques dignes” i “el rectorat explota als estudiants” van participar també treballadors del PAS i Personal Docent Investigador. La concentració ha culminat amb una sessió de la Comissió on el President ha declinat votar i s’ha retirat el Reglament que es pretenia aprovar.

Crònica de la Tercera Jornada de Vaga, facilitada per l’Assemblea de becàri [e]s de col·laboració:

Cap a les 14.30, una representació del col·lectiu de treballadors encoberts com a becaris ha començat la marxa cap al Rectorat, enmig dels estudiants de secundària de les Jornades de Portes Obertes fent parades al bar de la Cívica i la Biblioteca de Comunicació. Amb ànims del personal de biblioteques i amb pitos i gralles, s’ha arribat al Rectorat on s’han trobat amb els treballadors del PAS i PDI que han recolzat les reivindicacions individuals i col·lectivament.

A dia d’avui, la lluita d’aquests estudiants compta amb el suport del Comitè d’Empresa del PDI laboral, de la Junta de Personal Docent Investigador, de CGT-UAB, del CAU, del COS, del Comitè de Vaga pel 6 de Març, de l’Assemblea Contra la Precarietat, de , D-Recerca, Assemblees d’Estudiants, del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), de l’Associació d’Estudiants Progressistes (AEP) i de nombrosos membres individuals del col·lectiu estudiantil, professors i treballadors que a títol individual han signat el manifest de l’Assemblea. Les mostres de suport també han arribat més enllà del Principat: la Federación de Jóvenes Investigadores (FJI) s’ha ofert a donar tot l’assessorament jurídic i mobilitzador que estigui al seu abast: “Que la universidad y otras administraciones públicas sigan cubriendo estos puestos de trabajo mediante becas, no tiene nombre y solamente con actos reivindicativos como los que estais llevando a cabo, lograremos acabar con estas prácticas” han estat les paraules signades pel president de la FJI, Davíd González.

Davant la oposició taxativa del Vicerector d’Afers D’Estudiants, Dr. Joan Carbonell, no ha estat possible que tots els interessats hagin pogut presenciar el desenvolupament de la reunió. No més s’ha pogut llegir el manifest i la sala s’ha hagut de desallotjar, excepte els convidats formals a la Comissió.

Després de 50 minuts de monòleg del Vicerector i la intervenció del seu Adjunt, Marti Marin, una de les representants d’estudiants ha passat a argumentar perquè no es pot acceptar aquest reglament: no reconeix la tasca laboral d’aquestes beques. La presentació del reglament ha coincidit amb una notícia d’especial rellevància: la Generalitat no pagarà els diners acordats per aquest exercici, la qual cosa suposa que la UAB té un dèficit al voltant 10 milions d’euros. Aquesta situació econòmica suposa el col·lapse d’aquesta universitat. Segons el vicerector, l’augment salarial que correspon al personal de la UAB cobreix tots els diners dels que disposa la UAB.

Davant d’aquesta situació, els becaris de col·laboració han volgut recalcar la solidaritat amb aquesta situació i la seva voluntat de negociar, abans de interposar una denúncia a Inspecció de Treball i iniciar processos legals (la qual cosa agreujaria encara més l’actual situació econòmica). Aquesta solidaritat s’ha expressat en els següents termes: “Entenem que aquesta situació és conseqüència del congelament del finançament públic de la universitat que imposen la LOU i la LUC. Entenem que la UAB ha d’aturar l’aplicació d’aquestes lleis que desenvolupen l’Espai Europeu d’Educació Superior. I si la UAB vol recolzament, ho tindrà i si vol parlar amb el Comitè de Vaga del 6M, que ho demani. Aquí estem, aquesta és també la nostra universitat”.

La reunió ha estat força tensa fins que es va començar a exigir que no hi hagi cap mena de represàlia als becaris que han fet vaga, exercint un dret reconegut a la seva convocatòria i que s’aturen les accions d’esquirolatge per part del vicerectorat i de qui pertoqui. No s’ha pogut terminar perquè el Vicerector en aquest moment ha interromput i ha deixat sense torn de paraula a la representant d’estudiants, amb tot un gest de democràcia.

La intervenció d’altres becaris de col·laboració ha estat força aclaridora: “estem demanant que es compleixi la legalitat vigent” , o la escenificació del que suposa revisar llibres durant quatre hores sense cap regulació de descansos (derivada del no reconeixement de drets laborals): “quatre hores plegant sense parar les cames, un càstig com a l’ exèrcit, això és el que fem”. La representació ha despertat somriures fins i tot, entre els vicedegans presents a la Comissió.

Malgrat l’intent de trencar la unitat de l’assemblea demanant un posicionament personal, la valoració d’aquesta comissió, les reivindicacions del manifest segueixen endavant i la convocatòria de vaga inicial, fins avui divendres, es manté. Avui a les 14h els becaris i becàries de col·laboració es reuniran en assemblea amb l’objecte de determinar la estratègia d’ara en endavant, tenint com a primer premi la paralització d’aquest reglament en un ambient festiu i alegre.

Més informació:

comité.becaris(arroba)gmail(punt)com

http://www.precarietatuab.net

7 Respostes per a “Paralitzada l’aprovació del reglament”

 1. La vaga de becaris de col·laboració de l’UAB aconsegueix aturar el Reglament

  Concentració davant del rectorat de la UAB (24-01-07)La vaga de becaris i becàries de col·laboració de la UAB que es va iniciar el passat dimarts ha aconseguit aturar el Reglament, que perpetuava sine die” la contractació irregular de la Universitat, a la Comissió d’Afers d’Estudiants. Ara bé, tot i que en primera instància pot significar que no s’aprovi cap reglament de beques al proper Consell de Govern, encara que no hi ha cap mena de seguretat. És per això que avui, el becaris en vaga faran una assemblea per decidir l’estratègia seguir, segons el Comitè de Vaga dels Becaris de Col·laboració. Ahir es va fer una concentració davant el rectorat de la UAB, coincidint amb la reunió del la Comissió que havia d’aprovar el Reglament.

  De moment, aquest comitè farà un escrit a tots els membres del Consell de Govern per demanar:

  – Dret a parlar per nosaltres mateixos al Consell per explicar la nostra situació i les nostres demandes

  – La implantació d’un programa de beques d’ajuts a l’estudi sense contraprestació de serveis laborals

  – La calendarització amb els agents amb capacitat de decisió (Gerència, RRHH, Rector, Àrea d’Afers Acadèmics) per a la laboralització de les beques de col·laboració i dels convenis universitat-empresa a la UAB.

  – La paralització de qualsevol mesura o represàlia envers els becaris que estan fent vaga.

  El Comité assenyala que si no els escolten emprendran totes les accions legals que hi ha al seu abast abast, des de la denúncia a Inspecció de Treball fins a denúncies individuals i col·lectives dels becaris dels darrer 4 anys.

  “Donat que la UAB té un greu problema amb els 10-11 milions d’euros que la Generalitat no pagarà i que això suposa el col·lapse econòmic de la UAB per l’any vinent, ens hauran d’escoltar. Iniciar accions legals li pot sortir molt més car que avenir-se a negociar, remarca el comitè.

  D’altra banda, el comitè informa que hi ha una ferma voluntat de fer confluir la lluita de tots els sectors precaritzats a la UAB com a resultat de la política de finançament públic derivada del marc de la LOU i de la LUC, és a dir, Bolonya. Aquesta voluntat es concreta en la intenció de integrar-se dins de l’Assemblea contra la Precarietat.

 2. La meva opinió al respecte dels treballadors precaris (els becaris) és que són col•laboradors de la feina dels professionals docents i que per tant, tenen drets laborals en tant en quant fan part de la feina de la universitat dels professors titulats. Les beques és una ajuda a tots aquells que no arriben econòmicament a pagar-se uns estudis no pas a canvi de serveis a la universitat gratuïts o solidaris ; sinó per acabar amb les desigualtats econòmiques i socials del sistema capitalista. La reproducció d’aquestes s’ha de frenar a la universitat, mentrestant, amb el sistema de beques com a norma general i pràctica tot i que no és la ideal per a mi. La declaració i procés de Bolonya comporta quelcom bo per als que no treballem que és que hi ha més pràctiques i menys teoria (tot i que aquesta s’aplica en les pràctiques i per tant, en les pràctiques es duen a terme les dos activitats), però aquest augment de treballs tan necessari per arribar al mercat laboral amb un nivell suficient per adaptar-t’hi fàcilment (tot i que això no és l’objectiu principal de la universitat pública, que és el fet de formar persones crítiques i acadèmiques) és més feina per a un professorat que ha de reunir-se, corregir treballs (en aules massificades), etc. Feina que degut a que no s’augmenta el salari molt, i que no hi ha més hores que les no laborals per acabar la feina, és duta a terme pels becaris. Aquests aprenen una feina, però aquesta ha d’estar pagada, no al 100% però si al 50%. La feina suplement de Bolonya la duen a terme els becaris, que a canvi d’unes beques han de fer un servei a la comunitat (si ho fessin gratis i voluntàriament estaria bé però no és així) i a la universitat. Això fa que el rector no contracti més professionals docents. Cal un sou pels becaris, així entre el sou i la beca és pagaran la matrícula (que ha augmentat aquest any perquè no volen la universitat massificada per després no donar lloc de treball a tant aspirant a burgés ja que de llocs per a burgesos n’hi ha mínims i estan exclusivament dedicats pels filiprims i per quatre o cinc persones que s’esforcen i fan cert allò de la mobilitat social i el somni americà) i l’habitatge, el preu dels transports, etc. Per tant, becaris teniu raó: reclameu els vostres drets laborals! No sigueu els comodins de la EEES! I davant les amenaces del Rectorat de no pagar-vos mitja jornada laboral degut a que feu vaga legítima, i no hi ha cap terme legal que ho prohibeixi; demaneu que s’aclareixi el tema. Sou estudiants però treballadors/es també oi Rectorat? Solidaritat obrera. A més, ho sé de ben cert que certs professors fan corregir la feina las becaris/es, comprenc que ho fan perquè no tenen temps entre tutories i reunions, però cal que a més de formació dels professionals als seus “deixebles” paguin un preu per la seva força de treball.

  Joan Gil Oliveras, membre de l’Associació d’Estudiants Progressistes i de l’Assemblea de Polítiques i Sociologia: jgoflash_1@hotmail.com

 3. […] La tercera jornada de vaga dels becaris de col·laboració i estudiants dels convenis de col·laboració universitat-empresa a la UAB va culminar el dijous 24 de gener en una concentració davant el Rectorat. Sota els lemes “Cap treballador/a sense contracte.Per unes beques dignes” i “el rectorat explota als estudiants” van participar també treballadors del PAS i Personal Docent Investigador. La concentració va culminar amb una sessió de la Comissió on el President va declinar votar i s’ha retirat el Reglament que es pretenia aprovar. (Llegir la notícia sencera aquí.) […]

 4. Robert Gonzàlez said

  Com a ex-becari de col·laboració en el perióde 1997-2000, no puc més que alegrar-me i admirar-me amb la lluita exemplar que esteu duent a terme. Endavant companyes i companys! La retirada del reglament ha estat la primera victòria i sense dubte n’obtindreu més. Com a membre de Revolta Global, també us vull enviar una salutació i tot el suport dels meus companys i companyes.

 5. Comite.Becaris@gmail.com said

  A l’atenció de tots els Caps de Servei:

  Benvolgut/benvolguda:

  Us informem que els becaris i becàries de col·laboració en tasques docents i no docents estan convocats legítimament a exercir el seu dret a vaga estudiantil, tal com estableix la Convocatoria General d’ajuts a l’estudi (Base II. art. 10) durant els díes 29, 30 i 31 de Gener.

  Aquesta convocatòria és una mesura extraòrdinaria del nostre col·lectiu per tal de reclamar el reconeixement del caràcter laboral de les nostres tasques així com la creació d’un programa de beques d’ajuts a l’estudi sense contraprestació de serveis laborals.

  Així mateix, és la continuació de les jornades de mobilització de la setmana passada, les quals amb l’ajut de la majoria dels sindicats de treballadors de la UAB i de les organitzacions estudiantils, ja han paralitzat l’aprovació del Reglament que pretenia naturalitzar aquesta situació a la Comissió d’Afers d’Estudiants del passat 24 de Gener.

  Donat que la retirada definitiva d’aquest reglament s’ha de produïr al Consell de Govern del proper dia 31 i encara no hi ha cap notícia favorable a la creació d’una taula de negociacions per part del Rectorat, ens veiem obligats a continuar amb la lluita, que entenem que és la de totes les persones que creuen que cap treballador ha de treballar sense contracte.

  Atentament,

  Comite de Becaris i Becàries

  Per a més informació:
  Comite.becaris@gmail.com
  http://www.precarietatuab.net
  Pot consultar el nostre manifest aqui.

 6. La gent em demanava més informació, em demanen si podeu obtenir una beca al mateix temps que treballeu en treball temporal, quin sou mitjà és el dels becaris, etc.

 7. […] La crònica la pots llegir aqui: Paralitzada l’aprovació del Reglament […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
%d bloggers like this: