Assemblea contra la precarietat de la UAB

Per una universitat pública, compromesa i de qualitat

El Vicerector d’Estudiants anima als becari[e]s a fer denúncies

Posted by uabprecarietat a febrer 11, 2008

“Tota persona que senti que s’han vulnerat els seus drets laborals que denunciï. Cal eliminar aquesta espècie d’amenaça, si algú ho creu convenient que ho denunciï. en aquests termes s’ha pronunciat el Vicerector a la primera sessió de la Comissió ad hoc creada per ordre del passat Consell de Govern (31 de Gener) davant la discussió sobre si la Comissió havia o no demanar informes per ubicar i contextualitzar la temàtica a tractar”

Aquí teniu un resum de la primera reunió de la comissió ad-hoc enviada per l’assemblea dels becaris de col·laboració. La propera serà dimecres 13.

La composició i els objectius de la comissió. La Comissió ad hoc ha estat constituïda amb la presència del Vicerector d’Estudiants, el Vicedegà de la Facultat de Dret, la Degana de la Facultat de Lletres, un dels representants del PAS al Consell de Govern i nou membres de l’Assemblea de Becaris. Encara que l’Adjunt del Vicerector no és membre del Consell de Govern ni constava a la convocatòria per a la constitució de la Comissió, també ha assistit a la reunió amb veu i sense vot. A efectes de votació, s’ha establert que hi ha cinc membres del Consell de Govern (un estudiant inclòs) i cinc membres de l’Assemblea de Becaris i PCUE.

Així mateix, s’ha arribat a l’acord que hi ha d’haver “un programa d’ajuts” pels estudiants de la UAB, sense més especificacions i la tasca que hi ha d’ara en endavant és desenvolupar les característiques d’aquest programa (caràcter, criteri d’adjudicació, …) així com elevar propostes al Consell de Govern. Aquest acord ha estat vist per alguns dels membres del Consell de Govern com un gran èxit, tot i que des del col·lectiu de becaris i PCUES es demanava amb insistència la petició d’informes legals i econòmics com a informació imprescindible per prendre decisions amb criteri, així com que la Comissió fes una petició explícita al Consell de Govern per la creació d’una Comissió amb la composició adequada amb l’objectiu de parlar de la primera i més urgent demanda: el reconeixement dels drets laborals als becaris i PCUES de la UAB.

Segons l’acta provisional del Consell de Govern, aquesta Comissió es crea “per tal que es pronunciï sobre el fet que la UAB disposi o no d’un programa d’ajuts de col·laboració, i en cas que el pronunciament sigui favorable, elabori una proposta de reglament sobre el funcionament d’aquest programa per a presentar-la al Consell de Govern”. En resposta a l’escrit enviat al Rector per l’Assemblea, el propi Secretari General de la UAB va informar a l’Assemblea de Becaris que aquesta Comissió: “naturalment, té total autonomia per discutir els temes, dades o documents vinculats al tema sobre el que ha de pronunciar-se que es considerin adients, inclosos els document i dictàmens que siguin aportats pels diversos membres”.

La postura dels becaris i PCUES presents, per discutir amb coneixement de causa, era necessari demanar informes jurídics i econòmics. Aquesta Comissió té la competència de demanar-los segons les paraules de la Cap del Gabinet Jurídic, confirmades oralment pel Secretari: “En cas que la Comissió necessiti un informe jurídic sobre algun aspecte del tema a tractar es podrà demanar a aquest Gabinet a través del mateix lletrat que estarà present a la reunió o a través del Vicerector d’Estudiants i de Cultura”.

Malgrat això i malgrat que es va demanar la votació sobre la petició d’aquests informes, finalment el moderador de la sessió, el Vicerector, no va procedir i s’ha conclòs la sessió per “qüestió de temps”.

Una reunió poc pràctica malgrat les bones voluntats.La situació va prendre trets tragicòmics pel total desconeixement dels nous actors d’aquest procés sobre què són els PCUE, quants becaris hi ha, què estem demanant, … i es demana in situ aquesta informació al Vicerector i la repetició de la exposició feta al Consell de Govern. També es destacar la indignació expressa de l’Adjunt del Vicerector davant la cita de les seves declaracions sobre que l’autèntica demanda dels becaris és la eliminació de beques pels estudiants – reivindicació inexistent en cap dels materials de l’Assemblea-, declaració que va produir confusió entre alguns dels membres de la Comissió preocupats per salvar un programa de beques pels estudiants.

Com a valoració general, els becaris i PCUES consideren que aquesta Comissió només serveix per negociar unes beques dignes, però que l’altre demanda del col·lectiu “cap persona sense contracte” ni es tractarà ni es vol abordar com cal ni en aquesta Comissió ni en cap de les instàncies del Rectorat a les que s’han adreçat fins ara. Així mateix, els membres de l’Assemblea veuen positiu el interès dels membres del Consell de Govern presents, encara que ha deixat molt a desitjar el grau de desinformació amb el qual han assistit.

Finalment, és un fet destacable que la letrada convocada per tal d’assessorar i prendre acta de la sessió “per ajudar la Comissió, a instància meva, s’ha donat un tractament formal a la Comissió – amb convocatòria explícita, s’envia un lletrat i s’aixecarà acta de les deliberacions, anàleg al que es dóna a les Comissions Permanents del Consell de Govern”, segons el Secretari Genera, hagi intervingut no per raons tècniques, d’assessorament, ni de procediment, sinó per exposar la seva opinió sobre la demanda de informes al Gabinet Jurídic i la suposada acusació de parcialitat del Gabinet, la qual cosa és vista “ amb molta preocupació” pels becaris i PCUES.

La propera reunió serà la setmana vinent. La propera reunió tindrà lloc dimecres 13 a les 12h i només amb la informació que aporti el Vicerector (sobre els PCUE a la UAB i les beques de col·laboració) i els representants de l’Assemblea de Becaris de Col·laboració i PCUE.

Donat que la importància dels temes a tractar ho requereix, els becaris han demanat que la propera sessió sigui registrada en audio i enviaràn les seves intervencions per escrit per tal de que l’acta d’avui reflexi amb fidelitat les seves aportacions al debat.

Al voltant dels Informes i Dictàmens.Els membres de l’Assemblea de Becaris i PCUES van demanar al Rector i al Secretari informes jurídics i econòmics per aquesta Comissió i pels membres del Consell de Govern, que reflecteixin les possicions sobre l’hipotètic caràcter laboral o no de les tasques desenvolupades sota beques de col·laboració i PCUE, amb l’objectiu de que tothom tinguès coneixement de la dimensió i eventuals efectes legals i econòmics de les seves demandes.

Donat que els informes jurídics del Gabinet han arribat a afirmar que la UAB no ha de cumplir la LOU en virtut de la autonomia universitària, per prevenir un informe de blindatge institucional, es va recomanar que fòs lliutat amb mandat de confidencialitat, per tal de tenir informació objectiva sense que això comportès una situació legal compromesa. Aquesta petició ha sigut interpretada en termes de menyspreu de la profesionalitat i rigor del Gabinet Jurídic, encara desprès de que es fes explícit que aquesta no era la intenció ni molt menys, sino tot el contrari, que fos un informe que tingues en compte totes les interpretacions plantejades fins ara i no tan sols les més beneficioses per la institució.

Una resposta per a “El Vicerector d’Estudiants anima als becari[e]s a fer denúncies”

  1. […]  LA CRÒNICA DE LA COMISSIÓ DE DIVENDRES […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
%d bloggers like this: