Assemblea contra la precarietat de la UAB

Per una universitat pública, compromesa i de qualitat

Assistents docents UAB: relat d’un precari

Posted by uabprecarietat a Juny 1, 2008

Formo part dels assistant teachers de la facultat de Ciències de la Comunicació. Com ja sabeu fa uns anys, els tècnics de la facultat, que eren PAS, van ser re col·locats en altres centres de la UAB, per desavinences amb el rectorat i amb gran part del professorat. No tinc informació del què va passar, tampoc em vull posicionar, desconec els motius d’uns i d’uns altres, tot i que intueixo que va haver molt joc.

El nostra problema principal resideix en el tipus de contracte que ens van fer. Com no sabien com justificar l’acomiadament dels anteriors tècnics, es van inventar aquesta nova figura – que em sembla que ja ha estat aprovada per Rectorat – ja que havien de fer-nos algun tipus de contracte. La creativitat de la UAB és grandiosa, i se’ls s’hi va ocórrer fer-nos un contracte de “professor associat”, però fals, perquè ni som professors, ni actuem com això. La nostra feina, consisteix a fer exactament la feina, que feien els anteriors tècnics. Però, clar, negoci rodó, contractes de 12 hores, cobrant el mínim, a prou feines 600 euros al mes, i obligant-nos a treballar 30 hores setmanals. No fitxem, però clar, les hores les fem, perquè si no, les necessitats estructurals no es poden cobrir. Duem així, més d’un any i mig. Ens fan, contractes de 6 mesos, que es van prorrogant. Al març, ens han fet un altre més, fins al setembre.

La seva idea, és que el personal es vagi renovant, perquè en principi es pretén que sigui una espècie d’estança entre la llicenciatura i el món professional. Però diverses contradiccions apareixen:

– Molts de nosaltres ja teníem experiència prèvia en el món professional, així que el tema d’aprenentatge cau pel seu propi pes. Som deu en total, 5 en el torn de matí i 5 més en el de tarda. Pràcticament 4 de nosaltres ja havia treballat en temes audiovisuals.

– Quin sentit té la renovació del personal, si ells admeten, que durant aquest temps hi ha hagut una millora considerable, opinió estesa entre professorat i alumnat. En què beneficia a la qualitat de l’ensenyament, si contínuament, la gent es va, per les dolentes condicions laborals, o perquè no pots estar més d’un cert temps. La qualitat del servei empitjora, ficant a gent nova, sense cap tipus de formació (a nosaltres mai ens van formar, ens vam espavilar com vam poder gràcies també que teníem experiència contrastable). En resum una gran mentida. A més, en repetides ocasions hem demanat cursets de formació de diversos softwares, però mai s’han dignat a contestar les nostres peticions. Només 4 dels 10 actuals tècnics van rebre en un inici una miniformació d’una setmana. Durant dos anys, ningú n’ha rebut cap més.

– La nostra feina actual consisteix en a més de ser un suport tècnic per al desenvolupament de les pràctiques dels alumnes, el de tasques de suport docent, de gestió de material i de reserves, fins i tot, feines de manteniment. O sigui, fem fins i tot ,més feines de tasques de les que desenvolupaven la gent anterior. I tot i així cobrem molt menys,

– Si tenim contractes de 12 hores, perquè ens fan treballar com si anés un treball de 30 hores, fins i tot ens fan venir al juny, juliol i entre semestre, quan els quals són realment professors, no treballen durant aquestes èpoques, o almenys, no durant tota la setmana – Sens dubte, depenent de la consideració de la validesa del model el més terrible és el frau en el qual consisteix la nostra contractació. Per altra banda, l’actitud del deganat ha estat opaca, ens han deixat de la mà de déu, amb falses promeses i deixant passar el temps, per evitar enfrontar-se amb el problema… A més, la gent té por a represàlies, i els hi costa mobilitzar-se.

– Per què després de que en vàries converses amb l’actual equip de direcció del deganat ens asseguressin la renovació d’un any més, canvien d’opinió. Té relació l’article publicat en un blog d’estudiants de periodisme (http://rebotigainformativa.wordpress.com/) on es denunciava la nostra precarietat?. Cadascú que tregui les seves pròpies conclusions

Està vist que quan quelcom es comença malament acaba pitjor.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
%d bloggers like this: