Assemblea contra la precarietat de la UAB

Per una universitat pública, compromesa i de qualitat

Les noves beques de la UAB vulneren l’Estatut del Personal Investigador

Posted by uabprecarietat a Abril 25, 2007

Amb l’actual proposta del rectorat, que serà aplicable a les 250 beques pre-doctorals que gestionarà la UAB, el còmput d’hores de classe que haurà de donar el personal investigador en formació serà molt superior del que permet l’actual Estatut del Personal Investigador en Formació (EPIF), aprovat per Real Decret el gener del 2006.

A la pròxima comissió d’investigació del dia 27 d’abril, el rectorat vol tirar endavant la nova convocatòria de beques de la UAB que permet un total de 295 hores, repertides en 4,5 crèdits el primer any, 7 el segon i 9 el tercer i quart any. Justificant-se amb un petit augment salarial (que no arriba ni a la mitjana de les actuals beques FPI) i sense estendre els drets laborals als dos primers anys, aquesta convocatòria que es vol aprovar significa una doble vulneració dels drets del Personal Investigador en Formació: permet donar classes en el període dels dos primers anys de beca (abans de l’obtenció del Diploma d’Estudis Avançats) i fer més del doble de crèdits permesos. Segons decreta l’EPIF:

“El personal investigador en formación que desarrolle su actividad en una universidad podrá colaborar en tareas docentes, dentro de los límites que se establezcan en la correspondiente convocatoria, sin que en ningún caso pueda desvirtuarse la finalidad investigadora y formativa de las becas. En todo caso, no se le podrá atribuir obligaciones docentes superiores a 60 horas anuales

És a dir, aquestes noves beques pre-doctorals de l’Autònoma no haurien de permetre realitzar més de 12 crèdits en total, i sempre en els dos darrers anys corresponents al període de contracte (com passa amb les actuals beques FPU). L’EPIF, obtingut després d’anys de lluita del PIF (articulada a través de la Federació de Joves Investigadors), estableix clarament que en el període de beca (els dos primers anys), el centre no pot demanar cap contraprestació laboral al becari.

Aquesta política del rectorat sembla confirmar la voluntat de substituir professorat per becaris a baix cost, que tindran una càrrega docent molt superior, per exemple, a la que estableix la nova LOU pel professorat ajudant. Per altra banda, dificulta encara més e realitzar la primera fase de la nova carrera acadèmica recentment aprovada el rectorat, ja que el personal investigador en formació, a més de fer el DEA, la tesi i segurament col·laborar amb tasques investigadores, podrà tenir una alta càrrega docent. Així doncs, amb aquest tipus de mesures, es manifesta la poca preocupació tant pel que fa a la qualitat de les tesis doctorals que s’elaborin a la UAB, com per la qualitat de la docència.

Una resposta per a “Les noves beques de la UAB vulneren l’Estatut del Personal Investigador”

  1. Jo said

    Crec que a l’EPIF no queda massa clar si es pot donar docència a la primera etapa, és a dir, el becari pot “oferir-se” a donar docència. El que sí està clar és que en cap cas, es pot donar més de 6 crèdits!!!!! I per tant, estan incomplint l’EPIF!!!!!! Pq la mitjana de crèdits que surt amb aquestes súper beques és de 7.375 crèdits anuals!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
%d bloggers like this: