Assemblea contra la precarietat de la UAB

Per una universitat pública, compromesa i de qualitat

Becaris i becàries de col·laboració en Vaga

Posted by uabprecarietat a gener 18, 2008

Els proper dies 22,23,24 i 25 de gener l’Assemblea de becaris i becàries de col·laboració en serveis docents i no docents de la UAB han convocat una vaga. A continuació podeu llegir el manifest amb les seves reivindicacions:

“Som becaris i becàries de col·laboració. Som treballadors i som estudiants. El no reconeixement del caràcter laboral de les beques de col·laboració fa que els becaris no cotitzin a la Seguretat Social (i per tant no tinguin dret a subsidi d’atur) i d’altra banda impedeix l’accés a les ajudes de la Generalitat i del Govern Estatal per l’habitatge, ja t que és necessari tenir un contracte. Com a estudiants, ens fan treballar a canvi d’una beca que ens obliga al pluriempleo. Pel Rectorat som treballadors i treballadores barates, i estudiants en les estones lliures.

La Comissió d’Afers d’Estudiants vol aprovar a la propera reunió (24 de Gener) un Reglament per a les beques de col·laboració clarament regressiu respecte a l’actual situació de les beques de col·laboració: És un Reglament que vol naturalitzar el no reconeixement del caràcter laboral de les tasques que desenvolupen els becaris i becàries de col·laboració

Donada aquesta situació s’ha decidit fer pressió amb l’objectiu que aquest Reglament no sigui aprovat. Molts serveis essencials de la universitat depenen de la nostra feina i hem decidit visualitzar el nostre treball. Fem vaga els dies 22, 23, 24 i 25 de gener.

DEMANEM:

1) Paralització del Reglament perquè:

  • No reconeix que els becaris de col·laboració són treballadors i treballadores sense contracte i sense drets laborals.
  • No estableix uns ingressos mensuals mínims ni la seva revisió a l’alça segons l’increment del cost de la vida (IPC).
  • No inclou el cost de la matrícula.

    2) El compliment de les condicions que estableix l’actual convocatòria per als becaris i becàries de col·laboració, donada la quantitat de irregularitats detectades.

    3) L’establiment d’un calendari en ferm i concret de negociacions amb el següent programa:

    • La conversió en contractes laborals dignes de les places cobertes per beques de col·laboració en tasques no docents i docents.
    • L’establiment d’un programa de beques propi de la UAB, tal com estableixen els seus Estatuts (art. 180.1 i 180.3) “per compensar les desigualtats” sense contraprestació de servei.

    Aquestes reivindicacions ja han estat demanades pacífica i institucionalment. Davant les reiterades evasives i les condicions en les quals es desenvolupen les beques de col·laboració amb el no reconeixement de la seva natura laboral, ens obliga a prendre aquesta mesura excepcional. Us demanem disculpes si les biblioteques es col·lapsen o si ningú us atén en algun lloc: demaneu responsabilitats al Rectorat per no dotar del personal que necessita a la universitat d’aparador que vol vendre. Ell és el Responsable“.

    Assemblea de Becaris i Becàries de Col·laboració
    comite.becaris@gmail.com

    6 Respostes to “Becaris i becàries de col·laboració en Vaga”

    1. - said

      Bones,

      Tinc uns quants dubtes sobre tot això. Ja veig que heu convocat la vaga per la setmana vinent- no és una mica precipitat? No tindrem temps de preparar-la, de recollir signatures, etc.! No són massa dies, també? Potser amb el dimecres i dijous ja en tindriem prou?

      A propòsit de la vaga, la meva cap m’ha comentat que si se’ns desconta salari. No recordo si consta a les bases de la col·laboració, que tenim dret a vaga sense descompte salarial.

      També m’agradaria saber d’on heu tret la informació sobre el nou Reglament que s’aprovarà dijous- s’ha fet públic? A qui? On? Quan?

      Potser faig massa preguntes, però si m’adhereixo a la vaga, arriscant-me a un possible descompte de salari, voldria estar perfectament informada dels perquès, bàsicament per no quedar com una bleda si em comencen a fer preguntes.

      Gràcies!

    2. Comite.Becaris@gmail.com said

      És bo estar informada i fer les coses amb coneixement de causa.
      En primer lloc:
      a) les dates de la vaga han vingut donadas per la reunió d’ahir i pel calendari del propi Rectorat i les dates de reunió de les seves comissions. La vaga és una mesura de pressió extraordinària per impedir l’aprobació del Reglament aquest dia 24. Durant un any i mig s’han mantingut converses amb el Vicerector i l’adjunt del vicerector, Martí Marín, sense gairebé éxit, en la mesura en que s’han reconegut parcialment el caràcter laboral de les beques de col·laboració i, al mateix temps, han ampliat el seu àmbit d’aplicació a tasques docents i d’altra banda, posposen sense data ni calendari la questió de biblioteques, encara que reconeixen que són llocs de treball amagats.

      La negociació institucional no ha donat els resultats esperats, malgrat que tenin encara el recurso legal. Es van fer des de l’any 2006 consultes a diversos lletrats laboralistes i diuen que tenim tota la raó i hi ha possibilitats de tirar endavant denúncies contra el Rectorat. La vaga és l´únic instrument per poder pressionar, la Comissió es reuneix el dia 24 i la missió de la vaga és visibilitzar el nostre treball i la gravetat de l’assumpte.

      Efectivament, hi ha poc temps, però el Vicerector mai ha sigut sensible als ritmes dels estudiants per poder discutir seriorsament les propostes de la comissió d’afers d’estudiants. La setmana blanca és ideal perque coincideix amb una de les èpoques més movides a biblioteques, aules de informàtica i també hi són les jornades de portes obertes.

      No es tracta d’una batalla d’un dia, s’ha de continuar i aquest es el primer pas, segons es va parlar a la reunió d’ahir. Ja tenim octavetes, manifest, taula reinvidicativa clara i concisa i s’està fent el cartell. Dilluns a les 9 i a les 15h es farà repartiment de octavetes i cartells…

      Clar,que sempre es pot fer millor¡ Però crec que està molt bé¡

      b) Les bases de la convocatòria no diuen enlloc cap mesura en cas de vaga ni de retall del salari ni de represàlies, únicament reconeixen el dret a fer vaga als estudiants. Això és un sinsentit jurídic (no més els treballadors tenen dret legal a fer vaga) per tant, si en retallen el salari, reconeixen que som treballadors i això els porta a una situació legal encara més delicada. L’any passat amb la vaga d’un dia van amenaçar i no ho van fer i enguany tampoc ho faràn. En el pitjors del casos ens donen arguments i tenim assistència legal gratuïta (àmbit laboral) i advocats disposats a donar-nos un cop de mà.

      c) L’esborrany de reglament el tenim perque és documentació pública pels representants estudiantils a la Comissió d’Afers Acadèmics (cinc en total) i també arriba documentació dels contactes infructuosos amb l’Adjunt del Vicerector, sr. Marti Marin.

      Si aquesta informació t’ha servit d’algo fes-la circular a tothom que creguis que pot estar interssat/ada, és molt important no cedir davant les mentires del Rectorat ( i no és la primera vegada).

      Si no et sap greu, el teu mail i aquesta resposta es penjara a la web de l’assemblea contra la precarietat (sense noms) per donar-li publicitat.

      Salut i ànims¡ Aquesta mobilitizació és totalment justa i no tenim pràcticament res a perdre¡¡

    3. - said

      A les bases de la convocatòria diu que tenim
      dret a seguir vagues estudiantils, no diu res de vagues que convoquem
      nosaltres mateixos.

      Per això us demano que us assegureu que no passarà
      res si fem la vaga.

      Moltes gràcies

    4. Comite.Becaris@gmail.com said

      S’ha fet avís per mail institucional a tots els caps de servei que s’han pogut localitzar pel directori de la uab. Per tal de qui hi hagi constància oficial S’HA ESCRIT TAMBÉ AL VICERECTOR D’AFERS ESTUDIANTILS I A L’ADJUNT DEL VICERECTOR. D’aquesta manera, la convocatòria ja està oficialment avisada.

      Donat que no ens reconeixen com a treballadors ( si no, no fariem vaga) i no tenim contracte, la nostra és una vaga d’estudiants, per tant no hi ha cap problema.

    5. lala said

      però al reglament diu que els estudiants amb beca de col. en ambits no docents no tenim que treballar els dies que no siguin lectius… clar, tota la semana blanca es no lectiva… llavors, per que ens fan treballar de totes formes? que jo sapiga començen els dies lectius despres dels examens (a partir del 18/2/08)
      algú ha vist aquest subpunt 8? LLEGIULO i digueume que vol dir si no es aixó, si us plau

    6. comite.becaris@gmail.com said

      El que dius és veritat, però a la pràctica sempre han fet treballar als becaris de col. durant la setmana blanca.

    Deixa un comentari